21 Φεβ 2011

Αποκάλυψις Ιωάννου του Θεολόγου

Το ορατόριό του Τάσου Ιωαννίδη «Αποκάλυψις Ιωάννου του Θεολόγου», του 2001 είναι εμπνευσμένο από το ομώνυμο κεφάλαιο της Καινής Διαθήκης που έγραψε ο Αγιος Ιωάννης, στο τέλος του πρώτου αιώνα στην Πάτμο, όπου είχε εξοριστεί από τους Ρωμαίους. Στο συμφωνικό ορατόριο συνυπάρχουν πρωτογενείς μελωδίες που έχουν καταγωγή στη βυζαντινή παράδοση, ενώ η μουσική υπηρετεί το λόγο άλλοτε με χορωδιακές κι ορχηστρικές προσεγγίσεις, που θυμίζουν αρχαίο δράμα, κι άλλοτε με δοξαστικούς ύμνους και ηχητικές «εκρήξεις», που προσεγγίζουν το όραμα του Ιωάννη όπως σε μια ταινία επιστημονικής φαντασίας.
Ο συνθέτης μαζί με τον ποιητή Ακο Δασκαλόπουλο επέλεξαν αποσπάσματα από τα γραπτά του Ευαγγελιστή που αποτελούν το λιμπρέτο του ορατορίου, το οποίο διαρκεί 92 λεπτά και αποτελείται από επτά μέρη.
Ο Αυστραλός ποιητής Φίλιπ Γκράντι έχει επιμεληθεί το λιμπρέτο του έργου στ' αγγλικά, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σαν σενάριο σε ταινία τρισδιάστατων κινουμένων σχεδίων. (Αποσπάσματα από κείμενο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ, Γ.Ε.ΚΑΡ. 27/09/2001)

Δεν υπάρχουν σχόλια: